top of page

Etkinliklerimiz

  • Proje konumuz dahilinde tüm okul öğrencilerimize sunumlar yaptık ve videolar izlettik.

  • Personele proje tanıtımını yaptık ve anket uyguladık.

  • Okulumuzda proje panosu hazırladık.

  • Öğrencilerimize anketler yapmaya başladık.

 

EYLÜL

-Proje kapsamında hazırlık toplantıları yapılmış ve komisyonlar kurulmuştur.

-Öğrencilere, velilere ve öğretmenlere akran zorbalığı ile ilgili ön testler uygulanmıştır.

-Proje web sayfası oluşturulmuştur. https://akrandostluguyolu.wixsite.com/proje

-Proje facebook hesabı açılmıştır. https://www.facebook.com/groups/1822236954560194/

-Proje twitter hesabı açılmıştır.  https://twitter.com/OrhanKa101

-Don’t be a bully, be a buddy (Zorba olma arkadaş ol) adlı etwinning projesi başlatılmıştır.

proje logo.jpg
katılımcı seçim kriteri.jpg
20180904_113659_resized.jpg

KASIM

-Okulda,  Malatya RAM' dan gelecek yetkili bir görevli (Mustafa TÜRKOĞLU) tarafından velilere akran zorbalığı ile ilgili seminer verildi, ön testler ( akran zorbalığı hakkında farkındalık anketi gibi)  uygulandı.

-Seminere katılmayan velilere ev ziyaretlerinin yapıldı proje konusunda bilgilendirildi, ön testler uygulandı.

-Sadece okulumuza değil bölgemizede etki etmek için bölgedeki okulların ziyaret edilip,  projemizin tanıtıldı ve yaygınlaştırıldı. Ziyaret edilen okullar Hanımın Çiftliği 100.yıl Atatürk İlkokulu, Melikşah İmam Hatip Ortaokulu, Sadiye Lütfü Evliyaoğlu Ortaokulu.

-Geri dönüt  ve değerlendirme yapabilmek için ziyaret ettiğimiz okuldaki

-Proje izleme komisyonunun toplantısı.

EKİM

-Okul binasına proje adının, AB ve UA logosunun bulunduğu branda takılmıştır.

IMG_20181113_124553.jpg
projemiz yerel medyada.jpg

ARALIK

Projemizi yaygınlaştırmak için velilerimize ev ziyaretleri yapıldı.

veli semineri-2.jpg
veli semineri-3.jpg
veli semineri-1.jpg

Roma da ki eğitimin 1.günü

 

Kurs sağlayıcılara tanışmanın ardından Şehrimiz Malatya ya özgü Kayısı hediyemizi ikram ettik. Kültürel tanıtımımızı gerçekleştirdik. Bu günkü eğitimde İtalyan eğitim sistemini tanıdık Türk eğitim sistemini tanıttık. Akran zorbalığını önleme konusunda İdari ve yönetimsel tedbirlerden bahsedildi.

IMG-20190112-WA0011.jpg
IMG-20190112-WA0013.jpg
2.jpg

Roma’ daki eğitimin 2. Günü

Akran Zorbalığı nedir? Çeşitleri nelerdir? Zorba, mağdur, seyircilerin özellikleri nelerdir? gibi konularla ilgili çok faydalı bilgiler edindik. Akran zorbalığını önlemede en önemli kriterlerden birinin seyirciler olduğunu öğrendik. Seyircilerle ilgili problem çözülürse tüm sorunu çözebiliriz

3.jpg
4.jpg

Roma daki eğitimin üçüncü günü.

Akran Zorbalığını önleme teknikleri ile ilgili çok güzel etkinlikler yaptık. 

Etkinlik 1

Öğretmen öğrencileri 4 er kişilik gruplara ayırır. Büyük bir kağıt getirir ve kağıdı çizgiyle 4 eşit parçaya böler.Rengarenk kalemler getirir ve öğrencilerden birer tane renk seçmesini ister.

1-Öğretmen öğrencilere sadece bir kutuya eşit şekilde yer alarak birer tane ev çizmelerini ister.Öğrenciler aynı kutuya eşit bir şekilde evi çizer.

2-Öğretmen öğrencilerden 2. kutuya ev yapmalarını ister. Öğrenciler ikinci kutuya evlerini çizer. Burada baskın dominant olan öğrenci hemen öne geçerek evini büyük bir şekilde çizer. Pasif olan öğrenci ise arkada kalır ve evini çizemez.

3-Öğretmen öğrencilerden üçüncü kutuya 4 öğrencinin hepsinin sadece 1 tane ev yapmasını ister. Öğrenciler hemen kimi çatı kimi bahçe falan çizer ancak resim biraz karışmıştır. Baskın olan öğrenci yine resmin çoğu yerini kendisi çizmiştir.

4.Öğretmen son bölümde öğrencilerden yine sadece 1 tane ev yapmalarını ister ancak bu sefer önce aralarında iş bölümü ve görev paylaşımı yapmalarını ister. Mesela yeşil rengi olan ağacı çizecek, kahverengi rengi olanlar çatısını çizer. Böylece tüm öğrenciler iş birliği içinde bir ev resmi ortaya çıkarırlar.

Etkinliğin sonunda öğretmen hangi öğrencilerin çok baskın olup zorba olabileceğini hangi öğrencinin pasif olup mağdur olabileceğini kestirebilir.

Etkinlik 2-Öğretmen öğrencilerden çeşitli materyaller kullanarak resim yapmalarını ister.  Öğrenciler karton, elişikağıdı, ip ve boyalarla resimlerini yaparlar. Öğrencinin kullandığı materyal ve renk çeşitliliği onun kişiliğinin de renkli olduğunu gösterir. Sonra öğretmen sınıfın ortasına iple kocaman bir daire çizer öğrenciler ipin etrafında halka olurlar. Öğretmen öğrencilerden resimleri ip halkanın içine koymasını ister ve öğrenciler resimlerini ip halkanın içine koyar. Burada baskın olan öğrenciler halkanın en merkezine kendi resmini koymak ister, pasif öğrenciler ise tek başına yalnız dir bölüme resmini yerleştirir. Samimi arkadaş olanlar resimlerini yan yana koyar. Böylece öğretmen öğrencilerin sınıftaki ilişkileri hakkında bilgi edinebilir.

9.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
5.jpg

Roma daki eğitimin 4. Günü
Roma’daki eğitimin dördüncü günündeyiz. Sınıf ve okul kuralları oluşturma sınıf içi problem çözme teknik ve yaklaşımları konusunda bilgiler edindik.
Konu: Sınıf  ve okul kuralları oluşturma, veli ve öğrenci ile iletişim, sınıfta BIO tekniğinin uygulanması.

Sınf kuralı oluştururken öğrencilerle birlikte oluşturulmalı.Her öğrenci bir kural yazıp daha sonra kurala uyacağına dair parmak boyayla avucunu boyayarak kartonun üzerine el baskısı yapar ve kurala uyacağına söz verir. Böylece tüm öğrenciler kural yazar ve kurallara uyacağına söz verir.İletişimde en önemli unsur dinleme ve anlamadır. Bunlardan da önemlisi güvendir. Öğrencinin onu dinlediğimiz ve anladığımıza dair güveni.
Örneğin öğretmen ders anlatırken ders esnasında öğrencinin birinin evden getirdiği küçük bir oyuncakla sürekli oynadığını fark ediyor. Bu sorunu çözebilmek için öğretmen BIO tekniğini kullanabilir.
B.......Behaviour (Davranış)
I.......Impact (Etki)
O.....Opportunity (Fırsat/Şans)

B........Öğretmen davranışı farkeder ve öğrenciyi ders sonunda çağırır ve şu cümleyi kurar. "Ders boyunca oyuncakla oynadığını farkettim"
I.........Bu yaptığın davranış beni çok üzdü çok etkiledi.
O......Bu sorunu seninle beraber çözmek istiyorum. Nasıl bir önerin var? İstersen sınıfta bir gün oyuncak günü yapalım hem sen hem de arkadaşların aynı gün hepiniz sadece o gün oyuncaklarla oynayın. Böylece diğer zamanlar derste oyuncakla oynamamış ve beni de üzmemiş olursun.
 

11.jpg
10.jpg

Roma daki eğitimin son günü

Roma daki eğitimin son günündeyiz. Genel bir değerlendirme ve sertifika törenimiz. Kurs sağlayıcılarının bizlere taktim ettiği hediyeleri için teşekkürler. Kültürel ziyaretler gerçekleştirdik.

13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
12.jpg
bottom of page